Přeskočit na obsah
Blog Obecné

Dropshipping vs. 3PL fulfillment – Základní rozdíly 2. část

předchozím článku jsme se věnovali vysvětlení pojmů dropshipping a 3PL fulfillment. V obou případech se jedná o externí logistické služby, které jsou pro e-commerce zajišťovány třetí stranou. Pro zákazníky e-shopu jsou obě služby prakticky nerozeznatelné. Pro podnikatele a vlastníky e-shopů je naopak velmi důležité chápat jejich rozdíly, a to ideálně v souvislostech. Díky porozumění fungování dropshippingu a 3PL fulfillmentu vlastník e-shopu lépe rozklíčuje, která ze služeb logistického partnerství je pro jeho podnikání ta správná. Nyní se na rozdíly fulfillmentu a dropshippingu podíváme více do hloubky. Rozkryjeme si jejich výhody a slabiny.  

Různé úrovně služeb dropshippingu a fulfillmentu

Dropshipper vám odešle objednávky. Tím to ale i končí. Dropshippeři se specializují na výrobu nebo distribuci produktů na velkoobchodní trh, nikoliv na jiné služby pro maloobchodní zákazníky. V praxi to znamená, že váš e-shop musí mít kvalitní a robustní zákaznický servis. Řešení veškerých potíží jako reklamace nebo vratky, které se vyskytnou mezi výrobcem a vašimi zákazníky, budete řešit sami.  

Naproti tomu poskytovatel fulfillmentu je specialistou na balení a přepravu. Zkušený 3PL partner vám pravděpodobně nabídne i další služby, které plní přání zákazníků a pomohou k růstu vašeho podnikání. Pomůže se správou vratek a reklamací. Převezme personální agendu skladu, vyřídí požadavky zákaznického servisu. Poskytne odborné poradenství pro efektivní a hospodárné odesílání vašich objednávek. Nabídne personalizaci zásilek, ekologický obal či 3D tisk. Promyslí i rozbalení balíku tak, aby zákazník měl o důvod víc vrátit se na místo nákupu.

dropshipping vs fulfillment - personalizace

Vlastnictví

Zvolíte-li dropshipping, výrobky na svém e-shopu nemusíte nakupovat, tedy ani vlastnit, dopředu. Dropshipper (tedy výrobce nebo distributor) má produkty uložené ve svých skladech, které spravuje a do kterých vy nevidíte. Vlastníkem produktu se stáváte ve chvíli, kdy předáte objednávku z vašeho e-shopu dropshipperovi. Tehdy nakoupíte produkt, který za vás dropshipper zabalí a doručí zákazníkovi.

Zadáte-li skladování a doručování objednávek externímu fulfillmentovému skladu, pak se stáváte vlastníky produktů od samého začátku. Zásoby jsou skladovány a odesílány z fulfillmentového centra, které se zabývá skladovými službami a realizací objednávek. Zásoby musíte nakoupit dříve, než si zákazník objedná zboží z vašeho obchodu.

Rozdílné možnosti a řešení

Dropshipping vám umožní nabízet více produktů s malými kapitálovými výdaji. Namísto nákupu zásob můžete zkoušet nabízet nové položky bez rizika. Pokud se neprodají, o nic jste nepřišli. Neriskujete tedy, že budete držet zásoby, které se neprodávají. Dropshipping může být dobrou volbou pro malého e-commerce prodejce nebo podnikatele, který s e-shopem začíná.

3PL fulfillment je naopak vynikající volbou pro vyspělejší e-commerce společnosti, které znají svůj trh a chtějí ušetřit za velkoobchodní ceny zásob. Spoluprací s profesionálním poskytovatelem fulfillmentu se vám sníží náklady na dopravu. Zároveň nemusíte investovat do nových trendů, systémů či robotizace skladu. Fulfillment vám nabízí flexibilně zvětšovat či zmenšovat množství skladových prostor dle toho, jak vaše podnikání roste nebo se zmenšuje. Prodejci, kteří přerostli svou kapacitu pro zpracování objednávek vlastními silami, se obracejí na 3PL. Rozšíří tak svoje služby i provoz, uvolní ruce pro strategii a marketing a podpoří růst svého podnikání, a to i směrem do zahraničí.

dropshipping vs fulfillment - odesílání

3PL fulfillment a dropshipping naplňují různé potřeby e-commerce prodejců. Vaše firma se může rozhodnout pro oba typy poskytovatelů v různých obdobích podle toho, jak se mění vaše obchodní požadavky. A můžete dokonce využívat obě služby současně. Například plnit objednávky zavedených produktů prostřednictvím 3PL a využívat dropshipping k testování nových produktů.

Proč zvolit 3PL?

Výhody 3PL fulfillmentu Slabiny 3PL fulfillmentu
Kompletní převzetí agendy skladu, od příjmu zboží a jeho kontrolu po vychystání objednávek a doručení zákazníkovi.Pokud se zboží neprodává, platíte za skladování.
Kontrola a dokonalý přehled nad zásobami. Kapitál je vázán ve vašich zásobách – nutnost větší počáteční investice.
Optimalizace skladu a snížení nákladů.
Připravenost skladu na zátežová období (plánování ve svátky, promo akce, dostatek personálu ve skladu).
Kratší dodací lhůty pro zákazníky.
Nižší ceny za dopravu (smluvní ceny s dopravci, strategická lokalita skladů).
Získáte obchodního partnera, který nabízí další služby pro rozvoj vašeho podnikání.
Doprovodné služby: personalizace zásilek, ekologické balení,
návrh a promyšlení unboxingu, 3D tisk, pomoc s náhradním plněním.

Proč zvolit dropshipping?

Výhody dropshippinguSlabiny dropshippingu
Založení a provoz e-shopu s menším kapitálem i riskem – nedržíte skladové zásoby.Omezíte své zisky – kupujete vždy jen jeden produkt za vyšší cenu (nedosáhnete na zvýhodněné ceny nákupu ve velkém). Vaše riziko je nízké, ale stejně tak vaše zisky.
Snadnější rozšíření SKU – můžete nabídnou opravdu širokou škálu produktů a spolupracovat s více dropshippery.Máte menší kontrolu nad dostupností svých výrobků – neovlivníte množství zásob, které jsou k dispozici např. v období svátků.
Můžete riskovat s nevyzkoušenými produkty.Doprava může být pomalejší a dražší.
dropshippinh vs fulfillment - balení

Poraďte se s profesionály

3PL fulfillment i dropshipping mají potenciál podpořit vaše e-commerce podnikání. Liší se však zásadně povahou i možnostmi. V prvé řadě je tedy nutné zvážit vaši obchodní a marketingovou strategii a poté vybrat logistickou službu, která nejlépe naplňuje vaše potřeby. Zároveň je důležité monitorovat vývoj a posuzovat potřeby podnikání v čase. Tam, kde se dropshipping mohl zdát jako ideální řešení pro začínající e-shop, po roce podnikání a růstu firmy může docházet ke zbytečné ztrátovosti.  Outsourcing logistiky má před sebou skvělou budoucnost. Chcete-li i vy poznat jeho široké možnosti, neváhejte kontaktovat zkušené hráče na trhu jako je Authentica Fulfillment. Převezmou kompletní agendu plnění objednávek, od příjmu zboží až po rozbalení u zákazníka. Optimalizují vaše náklady. A pomocí nadstandardních služeb posunou vaše podnikání o velký kus dál.    

Petr Litavec
Petr Litavec
Head of Authentica Fulfillment
Posledních 5 let působím jako project manager v oblasti logistiky. Čas od času přispívám svými postřehy na blog za účelem zpopularizování outsourcingu logistiky u nás v ČR.

Nezávazně poptat logistickou konzultaci

Zbavte se starosti s logistikou a zefektivněte vaše procesy díky našemu fulfillment centru.

Logistická konzultace zdarma

Důvěřují nám tito zákazníci