Přeskočit na obsah
Blog Marketing

Udržitelné obaly – trend roku 2021. Jaký má význam pro?

V dnešní době velkého znečištění životního prostředí se téma udržitelnosti a ekologicky šetrných řešení stává důležitou prioritou jak pro moderní firmy, tak pro uvědomělé spotřebitele. Obalové materiály, které pro přírodu znamenají nemalou zátěž, nejsou výjimkou. Výzkum i výroba udržitelných obalů jsou na vzestupu. Inovativní obalová řešení a trendy roku 2021 potvrzují jejich význam pro úspěšné podnikání. Udržitelné obaly se stávají nejen módou, ale již téměř nutností pro firmy, které chtějí uspět jak v konkurenci, tak u ekologicky smýšlejících spotřebitelů.

Co je to udržitelný obal?

Jedná se o obal, který v průběhu času snižuje svou ekologickou stopu. K tomu může dojít několika způsoby:

  • Složení: Používáním 100% recyklovaných nebo nezpracovaných/raw surovin
  • Výrobní proces: Minimalizací výrobního procesu, dodavatelského řetězce a uhlíkové stopy
  • Znovupoužitelnost: Ekonomické hospodaření s obalem, prodloužení jeho životního cyklu a použitelnosti
kde se vzal pojem SKU

Ekologicky smýšlející spotřebitel

Z průzkumu mezi spotřebiteli v USA vyplývá, že více jak jedna třetina zákazníků upřednostňuje při rozhodování o nákupu udržitelná řešení. Chování spotřebitelů je jedním z hlavních důvodů, proč mnoho firem používá ekologické obaly. Příkladem může být společnost McDonald’s, která oznámila, že do roku 2025 budou její obaly 100% obnovitelné a recyklovatelné. Ve chvíli přímého nákupního rozhodování se může ekologický obal stát rozhodujícím faktorem, aby se kupující zavázal k vašemu produktu, a nikoli konkurenci.

Trendy v udržitelných obalech a materiálech

Proces „od výrobce po spotřebitele“ často zahrnuje značné množství drahých nešetrných obalových materiálů. To vedlo k vlně nových inovativních ekologických alternativ. Při tvorbě vaší obchodní strategie spojené s e-commerce je výhodné vyhledat zkušené odborníky. oXyShop vám pomůže vytvořit e-shop na míru a optimalizovat vaše náklady. Zákazníci zároveň ocení možnost výběru obalů z bohaté palety udržitelných řešení. Pojďme se na některé podívat blíže!

  • Biologicky rozložitelné obalové arašídy

Jsou ekologickou alternativou k polystyrenu (EPS), který se často dostane do vodních toků, kde má nepříznivé účinky na živočichy. V řadě měst byl zakázán. Biologicky rozložitelné arašídy fungují stejně jako EPS, ale nezůstávají na věky a neznečišťují životní prostředí. Jsou také levnější.

  • Obal z recyklované vlnité lepenky

Bublinková fólie pomáhá chránit křehké předměty během přepravy. Je však vyrobena z plastu. Jednou z šetrných alternativ je obal z recyklované vlnité lepenky. Namísto likvidace dostane lepenka druhou šanci jako polstrovací materiál, který chrání před nárazy.

  • Vzduchové polštáře z recyklovaných materiálů

Nafukovací vzduchové polštáře jsou skvělou ekologickou a úspornou alternativou k polystyrenu nebo bublinkové fólii. Jsou k dispozici v různých velikostech a jsou ideální jako výplň nebo polstrování. Lze je opakovaně používat, recyklovat a jsou i biologicky odbouratelné.

  • Obaly z kukuřičného škrobu

Kukuřičný škrob je organický materiál, který pronikl do ekologického obalového průmyslu. Má vlastnosti podobné plastům, tedy jej lze použít v mnoha oblastech, kde se tradičně používají plasty.

  • Dřevo, sláma, popcorn nebo křupky

Ekologické varianty nejen pro výplně expedičních balíčků.

udržitelné obaly

Netradiční udržitelné obaly, které nadchnou

  • Obaly z mořských řas

Želatinová látka agar, která se vyskytuje v mořských řasách a chaluhách, se používá převážně v potravinářském průmyslu. Tým designérů nedávno získal ocenění za prototyp jejího využití jako obalového materiálu. Obaly z mořských řas by mohly být velkým objevem v oblasti ekologických obalů.

  • Obaly z hub

Levná a ekologická alternativa. Vyčištěný a rozemletý zemědělský odpad je spojen matricí z kořenů hub. Surovinu lze vytvarovat do libovolného tvaru, usušit a použít jako obal. Obaly z hub lze doma kompostovat i proto, že se velice rychle rozkládají.

  • Wow efekt rostoucího papíru

„Zasaď mě a sklidíš nervy konejšící meduňku“. Tento text můžete číst na novince v podobě rostoucího papíru, který z vaší tiskoviny udělá událost. Může se jednat o zajímavou formu komunikace-vizitku, newsletter nebo třeba obálku. Papír je plný semínek, která vykvetou do krásných květin, bylinek nebo třeba mrkve.

Tradiční obaly v novém eko-kabátu

  • Recyklovaná lepenka a papír

Papír a lepenka jsou jedny z nejlépe recyklovatelných materiálů. Chcete-li zajistit, aby vaše obaly byly co nejšetrnější k životnímu prostředí, snažte se materiál získávat po spotřebě nebo průmyslovém zpracování.

  • Ekologické plasty a recyklované plasty

V současné době je k dispozici mnoho plastových přepravních materiálů vyrobených ze 100% recyklovaného plastu, které jsou pevné a unesou i těžká břemena.

  • Organické tkaniny

Plastové tašky mají zásadní negativní vliv na životní prostředí. Ekologickou alternativou jsou organické tkaniny pro opakované použití tašek. Na trhu najdeme konopí, organickou nebo recyklovanou bavlnu, tapioky, palmové listy a mnoho dalších. Všechny tyto materiály se i v případě vyhození rozloží přibližně za 100 dní ve srovnání s 10 000 lety, což je doba rozkladu plastové tašky.

Zvolte vhodné balení, posílíte váš brand

Způsob balení i samotný obalový materiál prozradí mnohé o tom, jak vaše firma smýšlí. Odráží filozofii firmy i brandu. Uvědomělý zákazník již od vás bude očekávat mnohem více, než jen objednaný produkt v hnědém kartonu s fakturou. Všímá si detailů. Ocení ekologické balení, branding, zajímavý způsob komunikace i krásně zabalený balíček. Promyslete si všechny kroky prodeje včetně důležitého unboxingu. Neváhejte se spojit s našimi account managery, kteří vám připraví vhodné řešení na míru. Posílíte váš brand, přilákáte nové zákazníky a utužíte věrnost těch stávajících.  

Petr Litavec
Petr Litavec
Head of Authentica Fulfillment
Posledních 5 let působím jako project manager v oblasti logistiky. Čas od času přispívám svými postřehy na blog za účelem zpopularizování outsourcingu logistiky u nás v ČR.

Nezávazně poptat logistickou konzultaci

Zbavte se starosti s logistikou a zefektivněte vaše procesy díky našemu fulfillment centru.

Logistická konzultace zdarma

Důvěřují nám tito zákazníci