Přeskočit na obsah
Blog Obecné

Outsourcing logistiky přináší spoustu výhod pro váš e-shop

Ještě před pár lety bylo téměř nemyslitelné nakupovat některé druhy zboží online. Zákazníci byli vychováváni ve víře, že nákupy online nejsou bezpečné a své zboží hledali výhradně v kamenných prodejnách. Během posledních let se chování zákazníků výrazně mění, online prodeje rostou, stejně jako množství nových e-shopů a jejich expanze do zahraničí. To často souvisí s problémy v logistice, které e-shopy často řeší outsourcingem logistiky.

Online podnikání má své výhody a pracovat můžete téměř odkudkoliv. Úskalí ovšem vzniká ve chvíli, kdy vaše skladové zásoby dorazí k vám. Pokud má váš e-shop velké cíle, je potřeba se soustředit na chytré a efektivní řešení logistiky skladu, které uspokojí vaše zákazníky, zatímco vy se můžete soustředit na budování své značky. 

Aby váš zákazník znovu nakoupil, je důležité nabízet skvělý servis a to včetně spolehlivého doručení včas. S tím vám pomůže fulfillmentová služba, která se kompletně převezme váš sklad, odesílání zásilek i zpracování vratek. V dnešním článku se podíváme na outsourcing logistiky, jako alternativy vlastního sladu. Vysvětlíme si, jaký je rozdíl mezi fulfillment centrem a distribučním centrem. Zjistíme, jak takové služby fungují, jak mohou vašemu podnikání pomoc?

outsourcing logistiky - balíčky připraveny k expedici

Co je fulfillment?

Představte si, že zboží, které vaši dodavatelé doposud zasílali na váš vlastní sklad, přijde na sklad fulfillment centra. Personál skladu zboží vybalí, zkontroluje a naskladní na příslušné skladové pozice i s ohledem na správný způsob skladování. Když zákazník nakoupí, integrovaný systém vygeneruje objednávku s informacemi o příjemci i se skladovými pozicemi.

Pracovníci fulfilmentu vypickují (z angl. picking – vybírat) zboží do objednávky, pečlivě je zabalí do expedičního obalu a odešlou ji skrze preferovaného dopravce. Outsourcing logistiky může zahrnovat i zpracování vráceného zboží, kontrolu kvality nebo kompletování produktů. Pracovníci skladu jsou proškoleni na kontrolu vráceného zboží, když je v pořádku, zboží zaskladní na správné místo, doplní do systému a je připraveno k odeslání dalšímu zákazníkovi. 

Fulfillmentová služba nabízí kompletní outsourcing logistiky, to znamená že poskytuje svým klientům celkové převzetí agendy skladu, balení zásilek i jejich odesílání zákazníkům. 

Pokud uvažujete o spolupráci s Authentica Fulfillment je dobré si připomenout, že nabízíme i spoustu nadstandardních služeb. Pomůžeme vám s vývojem jedinečného obalu pro váš produkt, nebo expedičních obalů s logem vaší firmy na míru pro vás. Nabízíme i diskrétní balení vašich produktů a automatické hlídání skladových zásob a upozornění na odeslání zásilky přímo v systému.

outsourcing logistiky - picking

Jaký je rozdíl mezi Fulfillmentovou službou a distribučním centrem?

Možná jste zaznamenali tvrzení, že fulfillment (outsourcing logistiky) a distribuční centrum je stejné řešení logistiky skladu, ovšem není tomu tak! Zatímco distribuční centrum zastupuje pouze sklad, nabízí paletová místa pro uskladnění produktů, zboží pouze distribuuje a většinou funguje pro B2B (business to business). 

Fulfillmentová služba toho zvládne mnohem víc, protože funguje pro segment B2C (business to customer) a nabízí pouze vysoký standard. Kromě nabídky skladovacích prostor, představuje fulfillment kompletní outsourcing logistiky a nabízí i další skvělé výhody jako vedení skladových zásob, poskytnutí náhradního plnění, vyřizování vratek nebo speciální balení tak, že vaši zákazníci obdrží vždy jen perfektně zabalené zboží.

Fulfillment služba

  • sklad provádí kompletní e-commerce fulfillment služby
  • vede přesné skladové zásoby
  • odesílá jednotlivé balíčky různým zákazníkům
  • nabízí B2B rozhraní pro informace o zásilkách a zboží skladem
  • kompletuje zboží, personifikuje objednávky

Distribuční centrum

  • sklad se soustřeďuje na rozesílání zboží, většinou B2C
  • rozesílá zboží na různá místa, nikoliv však přímo zákazníkům
  • funguju pro překládku zboží a to poté jej rozesílá na další distribuční místa. Například mléčné produkty od výrobce jdou ve velkém množství na centrální distribuční centrum a odtud se v menším objemu odesílá na jednotlivé prodejny.

V čem je outsourcing logistiky v podobě fulfillmentu výhodný a v čem by mohl pomoci vašemu e shopu?

Authentica Fulfillment je skvělá služba pro e-shop jakékoliv velikosti a když se možná samotná práce ve skladu liší od vaší běžné rutiny, je potřeba si říct, že v konečném důsledku ušetříte nemalé náklady na každé objednávce. Outsourcingem logistiky se zbavíte nutných operativních činností a můžete se soustředit na to důležité, vlastní business. Vyzkoušejte naši online kalkulačku pro získání orientační ceny jedné objednávky nebo nám napište přes kontaktní formulář.

Díky tomu, že vaše zboží putuje přímo od výrobce, nevznikají žádné další více náklady na prostor, zaměstnance nebo překládku zboží. Další výhodou je integrování našeho systému do vaší e-commerce platformy a objednávkového systému. V přehledné navigaci jste pár kliknutí od nejdůležitějších informací. Zjistíte skladové zásoby, odeslané objednávky, objednávky připravené k odeslání i zboží, které bude v budoucnu potřeba objednat. To znamená, že jakmile je na e-shopu provedena platba, je okamžitě odeslán požadavek na vychystání zboží, to je vzápětí zabaleno a odesláno. Celý software integrujeme zdarma do vašeho systému a tím momentem, začíná naše spolupráce.

Outsourcing logistiky od Authentica Fulfillment vám pomůže i s následujícími úkony na skladu:

  • pomůže vám s optimalizací skladových zásob, abyste předešli výpadku zboží z prodeje
  • výrazně zredukuje náklady na zaměstnance i vlastní skladový prostor
  • pro skladové účely nové zboží přehledně nafotí
  • vyřeší plánování odesílání zásilek a vaši zákazníci obdrží zboží, dle dohodnutých termínů
  • odeslání v den potvrzení objednávky
  • školení pracovníci vyřeší vratky, dle předem dohodnutých pravidel
  • snížíme míru rozbitého nebo ztraceného zboží

Pokud budete pro svůj e-shop potřebovat jakákoliv další specifická řešení nebo přizpůsobení ze strany Authentica Fulfillment, zeptejte se svého budoucího account managera. Dokážeme naši službu nastavit tak, aby vám i vašim zákazníkům vyhovovala na maximum.

Outsourcing logistiky v podobě fulfillmentu je v e-commerce nadcházející trend

Poptávka po nákupech online je čím dál tím vyšší a kdo dnes nevlastní e-shop, jakoby neprodával. V roce 2020 se i díky pandemii Koronaviru přesunuli nákupy převážně na online platformy a sami zákazníci si na nakupování online zvykli. Trh se změnil, posunul se do online světa a tento trend s sebou nese i svá specifická úskalí. Vaši zákazníci chtějí správné zboží, které je doručeno včas, protože zdržení v online světě zákazník jen málokdy toleruje a zpoždění zásilek může zapříčinit i zrušení objednávky.  V nejhorším případě zákazník o zboží ztratí zájem a příště se poohlédne jinde. Proto pokud v dnešní době nemáte perfektně zvládnutou logistiku, vystavujete své podnikání vysokému riziku.


Společnosti jako Authentica Fulfillment nabízí mnoho možností, jak může pomoci vašemu podnikání růst. Díky navázání na mnoho přepravních služeb jsme schopni poskytnou dopravu za zajímavé ceny a to i do zahraničí. Kontaktujte naše zkušené account managery a zjistěte, jaké výhody pro vás představuje outsourcing skladu. Vyzkoušet můžete i naši online kalkulačku pro získání orientační ceny jedné objednávky, zde.

Petr Litavec
Petr Litavec
Head of Authentica Fulfillment
Posledních 5 let působím jako project manager v oblasti logistiky. Čas od času přispívám svými postřehy na blog za účelem zpopularizování outsourcingu logistiky u nás v ČR.

Nezávazně poptat logistickou konzultaci

Zbavte se starosti s logistikou a zefektivněte vaše procesy díky našemu fulfillment centru.

Logistická konzultace zdarma

Důvěřují nám tito zákazníci